Translate

fredag den 3. maj 2013

Flere sider fra kvindealbummet.

Min dejlige mor,(når man er vokset op uden en far bliver man måske mere "morsyg") mor havde en hård tilværelse, alene med fire børn i en lille klam baggårds lejlighed på 36 km2, men alligevel sang hun og var næsten altid glad , hun var selvudslettende, tog altid det ringeste arbejde, rengøring, trappevask o.l. hun var ellers rigtig godt begavet (det er ikke hende jeg er ordblind efter) men det kneb med selvtilliden, der blev set skævt til kvinder der var alene med en flok unger, skilsmisser var ikke så almindeligt, så hun sagde til mig: hvis nogen spørger efter din far, så sig han er død, lidt mærkeligt syntes jeg når hun lærte os at sige sandheden. Men de seks uger hver sommer hvor vi alle var på vores ferieplads tog mor arbejde på Carlsberg, det var hårdt og skiftehold, men hun tjente lidt ekstra og tabte sig også af at svinge de tunge ølkasser, men når vi var hjemme skulle vi ikke være alene om natten. Da vi var ved at være halvstore, fik hun arbejde hos Houlberg i kødbyen, hun sad og vaskede tarme til pølser, det foregik med kold vand, masser af kold vand, men hun fik de dejligste kollegaer i slagtersvendene, de viste hun havde en sulten flok unger i voksealderen der hjemme, så hver aften ved fyraften stak de  en stor pakke mad til hende, det var mest pålæg, den blev pakket ud midt på spisebordet og der blev hentet et helt rugbrød, og så blev der spist igennem skal jeg lige love for, og det var i denne tid jeg lagde mine kvindelige former til, det kan jeg takke de flinke slagtersvende for. 
Der vil nok være en del der handler om mad i mine erindringer, for det var et evigt problem, nu var der jo rationering på næsten alle fødevarer, og mor fik jo mærker til fem, så mange gange når hun købte ind kunne hun betale med smør, sukker og kaffe mærker, det var jo fint når man næsten ingen penge havde.
Jeg vil forskåne jer for hendes død, den var næsten være end mormors, hun blev kun 56 år, og jeg savner hende stadig.

Her har vi så alle mostrene seks styk hvoraf de fem  med min mor, var alene, de sidder i den række de er født. Mille Karla og Helga, så kom min mor, og de små Betty Else og Anna.


Moster Mille var familiens ældste pige, og derfor mente hun også hun skulle råde alle de små, (de gjorde nu som det passede dem) Mille var en dygtig "kogekone" hun havde et job hos nogle fine folk (jeg husker ikke længere hvem de var) men de skulle udstationeres et år på Island, de lovede Mille hvis hun bare ville tage med, skulle hun ikke komme til at fortryde det, det gjorde Mille, og da de kom hjem fik Mille et så stort beløb at hun kunne købe et pensionat, der var så meget arbejde for Mille at hun ansatte et par af de mindre søstre (husk vi er helt tilbage i 40 rene) Mille gik for at være forretningskvinde, der var ikke plads til en mand i hendes tilværelse, men, men, en dag flyttede der en virkelig flot fyr ind på pensionatet, han vartede Mille op, alle søstrene advarede Mille, han var også nogle yngre år end hende, men Mille var blevet forelsket, de blev gift og Mille fik to sønner onkel Magnus som han hed var lige så stort et forretnings talent som Mille, pensionatet blev solgt og Magnus lukkede den ene store købmandsforretning op efter den anden, han kunne virkelig få Milles penge til at yngle, han åbnede også et renseri på Vester fældevej, hvor man kunne få vendt sit tøj eller helt om syet det (næsten som i matador) mor tjente også lidt ved at sprætte op, Magnus kunne bruge alle de ledige hænder der var i familien og alt gik så godt Mille var ovenud lykkelig, lige til den dag tyskerne tog Magnus, han var ikke modstandsmand (det havde han ikke tid til at være) men han stod i politiets papirer for nogle unoder han havde været med til som ung (jeg mener det var noget smugleri) og tyskerne tog alle der var skrevet op.
Vi var alle berørt, og Mille måtte afhænde en del af de forretninger Magnus havde startet, da befrielsen kom fik Mille besked om at Magnus lige var død af tuberkulose, mor tog med Mille ned til den tyske grænse       for at hente liget, og mor sagde at han var ukendelig, men Mille kendte ham på tænderne, meget meget tragisk.
Så nu var Mille også enemor til sine to små drenge.
Så er der Moster Karla, den stille pige i flokken, hun blev gift med en sjællandsk bonde, fik også to børn, inden hendes mand onkel Martin døde af kraft, en alenemor mere.

Og moster Helga var nummer tre af pigerne, hun var så forsigtig med mænd, hun havde jo set hvordan det var gået sine søstre og havede været nød til at passe små søstre som barn, næ, næ hun skulle ikke nyde noget, men da hun arbejdede på et ægge vaskerri skete der alligevel noget--- læs mit LO her nedenunder, og hun fik en dejlig tilværelse på Lolland men det var forsent med børn.
Så var det min mor i flokken, men hende har vi haft, så nu moster Betty, den af mine mostre der lignede mormor mest syntes jeg, hun tog sammen med mor til Æbleø for at tjene som stuepiger, Mor traf min far og moster Betty fandt onkel Alfred fra Bogense, de blev lykkeligt gift og fik tre børn,
Så er der moster Else, hun var så sød og sjov, blev gift med et ordentlig "brød" onkel Orla de fik fire børn, den ældste datter og jeg sled en barnevogn op på skift, når hun ikke havde brug for den købte jeg den, og når jeg gik over til klapvogn havde Ingelise brug for den igen. Nå men onkel Orla var som sagt stor og kraftig, han var fængsel betjent i vester fængsel i perioder, han kunne styre fangerne, men som han sagde når han gik hjem om aftenen havde han lyst til at lukke de sølle stakler ud, så af og til sagde han jobbet op, for at sunde sig lidt, men når han søgte det igen tog de imod ham med åbne arme for han havde et godt tag på fangerne.  
Til sidst moster Anna, et dejligt livstykke skrev de sjoveste sange hvergang der var familiefest, hør bare et enkelt vers her fra min konfirmation melodi: jeg elsker den gamle den vaklende rønne.  
                                                                  Ja, nu har du trådt dine barnesko flade,
                                                                 i rosenrødt skær du din fremtid nu ser,
                                                                  i hjerter ak knuste måske du vil vade,
                                                                 så sig lille Karen, hvad ønsker du m'er.
moster Anna blev aldrig gift, men fik to børn, så det var en enlig mor mere, der var et dejligt sammenhold mellem de søstre og der blev drukket meget erstatnings kaffe, og var der luftalarm fandt man ud af at overnatte hos hinanden, jeg har tit sovet i to lænestole eller i en kusines benende.
Det blev da vist en ordentlig smøre, hvis i er med endnu vil jeg gerne takke for de venlige kommentarer, nu trænger jeg til en kop kaffe, men vil da lige ønske jer alle en dejlig weekend. knus morkaren. 

23 kommentarer:

 1. Tusind tak for endnu en historie, eller rettere flere små!
  Rigtig god weekend
  Knus

  SvarSlet
 2. Tusind tak for dine fine historier, det er spændende læsning og jeg glæder mig til fortsættelsen:-))))
  Også god weekend til dig:-))
  Knus Lise

  SvarSlet
 3. Hvor er du altså god til at fortælle. herlige historier fra din familie. Igen fine sider.

  SvarSlet
 4. Så flink du er til å skrive :) Det er så spennende å lese.. kan levende se det for meg.

  SvarSlet
 5. Tak for den fine historie - det er så hyggeligt at læse! Superflotte sider du har lavet også!!
  God weekend!

  SvarSlet
 6. Super, super lækkert album og sikke et fantastisk omslag.
  Du er en fantastisk fortæller man lever sig helt med ;O)

  SvarSlet
 7. Ja kære Karen, det kan blive en hel roman-slægts historie.
  Din familie har været udsat for lidt af hvert,- sikke mange fantastiske kvinder!
  Det må være dejligt at vide og huske så meget fra din barndom!
  Knus,Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Dorte jeg har skam skrevet mine erindringer for flere år siden, det var faktisk derfor jeg købte min første PC, alle mine børnebørn har et eksemplar hver. knus morkaren.

   Slet
 8. What a beautiful book you worked at!with nice memories!
  Have a nice weekend,

  Love Janny

  SvarSlet
 9. Jeg må indrømme at jeg først måtte læse din historie. Og bagefter fik jeg set dit flotte album
  For jeg blev så optaget af din historie at jeg glemte alt andet.
  Du er fantastisk god til at fortælle / skrive., det er så spændende. Så jeg glæder mig allerede til næste afsnit.
  Rigtig god weekend til dig og Max.
  Knus Jette

  SvarSlet
 10. Fantastiske historier om en flok kvinder der har oplevet lidt af hvert.
  Jeg er egentlig på scrapweekend med en flok piger, men måtte alligevel ind og kigge om du havde lavet flere indlæg.
  Nu glæder jeg mig til fortsættelsen....

  God weekend.

  SvarSlet
 11. Så flotte historier og bilder du har delt med oss, jeg ble ganske rørt:)
  Og noen flotte albumsider:)
  klem bente:)

  SvarSlet
 12. Dejlige album sider. Hvor er det pragtfuldt at du deler din slægthistorie med os. Jeg sidder hver gang helt opslugt og tænker på hvor langt fra mit eget liv det det er.

  Håber at der kommer mere.

  SvarSlet
 13. Flot album du har lavet og fantastiske historier du fortæller. God weekend.

  SvarSlet
 14. I dag har jeg vært på bloggrunde, men jeg sparte din til slutt. Gledet meg til å lese og se bilder av det fantastiske kvinnealbumet ditt! Jeg lagde meg en god kopp kaffe for anledningen og nå har jeg kost meg med å lese og se bildene, kaffen har jeg glemt, den har nok blitt kald :) For et fantastisk album! Jeg leser og smiler og tørker tårer, blir så rørt av å lese alle historiene! Synes det er så utrolig at du vet så mye om alle, jeg blir helt flau når jeg tenker på hvor lite jeg vet om mine forfedre...
  klem Unni

  SvarSlet
 15. Det er ALT for længe siden jeg har været herinde hos dig Karen.
  Sikke et skønt kvindealbum du har lavet. Men det allerbedste er næsten dine levende og hjertevarme historier.
  Nu vil jeg kigge videre på de ting du har lavet siden jeg sidst var her forbi - og så skal jeg være lidt mere stabil gæst igen.
  God søndag.
  Knus Dorthe

  SvarSlet
 16. så fltt kvinnealbum du har laget. du skriver så fint og så innlevelserikt at vi blir dratt inn i den historie:) du er kjempeflink :) takk for nok ett besøk med hyggelig hilsen i bloggen min :) ønsker dere en fin søndag:)

  SvarSlet
 17. Karen det er vel nok spændende læsning, det du skriver i dit kvindealbum, stor arbejde.
  Flot - flot.
  God søndag til dig og Max

  SvarSlet
 18. Trevliga berättelser och fina sidor i ditt album! Alltid intressant höra historier ur verkliga livet hur det var förr i tiden!
  Kram!

  SvarSlet
 19. Skønne sider og så spændende læsning, som er godt fortalt

  God nat

  SvarSlet
 20. så flotte sider og er imponeret over din fortælling og alt det du ved om din familie og at der findes så mange billeder fra dengang, så flot minde det album og god ide
  knus Pia

  SvarSlet
 21. Hay,

  Wat een prachtig boek heb
  je gemaakt..
  Wat een prachtige herinneringen..

  Ik wens je een fijne week,
  Marijke

  SvarSlet
 22. Kære Karen sikke flotte og skønne sider af din mor og alle dine skønne mostre. Og en gribende og til tiderne trist fortælling, ja jeg sidder her med tåre i øjnene. Så ud over du laver et smukt og vidunderligt kvinde album. Så er du fantastisk til at fortælle og skrive om hvordan deres liv og dit har været knus fra Lise.

  SvarSlet