Translate

fredag den 19. december 2014

19. december. juleforberedelser.

Så blev klejnerne færdige, der blev 163 i år. Max griner af mit "bogholderi, jeg lægger ti klejner i palminen af gangen, og hver gang der kommer ti i slår jeg en streg på et stykke papir, så ved jeg til sidst hvor mange jeg har kogt.    
Og i dag blev sylterne også færdige, jeg lovede at komme med en opskrift, da man ikke længere kan købe grise hoveder, bruger jeg svineskank, i år købte vi to meget store i "føtex" jeg vasker dem i kold vand og sætter dem over at koge i en gryde hvor de fylder bunden helt ud, to halve løg og salt på som hvis det var kartofler, og kun vand ca. halvt op, det er vigtig at holde vandforbruget nede, da det er det der skal gøre sylterne stive til sidst,når de koger kikker jeg til dem "tit" og vender dem så de bliver kort igennem på alle sider, jeg håber i forstår dette. når alt er godt mørt slukker jeg og lader kødet køle af i suppen, og når det er til at røre ved kommer det op og bliver skåret i stykker ca 2x2 cm, nu sir jeg suppen over i en anden gryde, smager til med salt og peber, og et godt drys timian, jeg har så fint snittet tre fed hvidløg, og et meget stort løg revet på den grove side af råkostjernet, det kommer i suppen, og koger lige op så har jeg på en underkop blandet en stor teske allehånde og en stor teske stødt nellike, det kommer jeg i suppen lidt efter lidt medens jeg smager på krydderi styrken, det må gerne være ret stærkt, da det taber i styrke ved afkøling, og hvis det skal fryses, når jeg er tilfreds med smagen kommer jeg det itu skårne kød tilbage i suppen, gir det et kort opkog, og så er det klar til formene, jeg bruger en hulske til at fordele det "tykke" og hælder suppen over til sidst, vent med at dække det over til det er afkølet, så vil det være stift som et bræt. 

Jeg har også lavet en del sylter af grisehoveder, børstede tænder med min neglebørste, rensede øjenhuler og øregange, og skrabede slim ud næsen, somme tider skæg og andet af før kogningen. 

Men nu til den lovede historie om min første sylte, jeg var højgravid, og nød at gå hjemme og bage til jul, og så ville jeg også lave sylte, i den opskrift jeg havde fundet (sikkert i et ugeblad) stod der to til tre fed hvidløg, nu har min mor aldrig brugt hvidløg og hvis heller ikke min svigermor, og slet ikke på den husholdningsskole jeg havde været på. 
I min verden var et fed lig med et bundt, (i ved et fed garn,) så tre fed måtte være tre bundter hvidløg, det fik min sylte så, Max havde en god ven der var ungkarl og tit kom og spiste med, han sagde altid med et tilfreds blik når han havde spist: det kan du da også godt lave Karen.
Han dukkede op og Max inviteret ham på rugbrød og sylte, han var hurtigere end os andre, inden jeg fik sat mig ned så han på mig og sagde: det her kan man altså ikke spise Karen. 
Sylten blev sat ud i køkkenet med en tallerken over, og så gik det hverken "være eller bedre"
end jeg røg ind for at føde mit andet barn, den store blev bragt hjem til svigermor, og der holdt Max også til, en uge efter blev jeg udskrevet og kom hjem med søn nummer to, sylten stod stadig på køkkenbordet, og hele lejligheden stank så forfærdelig, så man skulle tro det var løgn, Max har altid sagt hvis der engang bliver nogen jeg bliver rigtig sur på, må du lave sådan en sylte, så hælder jeg den ind af hans brevkasse. men det har vi nu aldrig gjort. god torsdag aften til alle og knus morkaren.

9 kommentarer:

 1. hehe sikken en historie med den sylte ;O) De klejner ser lækre ud

  SvarSlet
 2. Sikke dog en herlig historie med det hvidløg. ( jeg her en lignende oplevelse med 3 fed(E) hvidløg. Dengang de var nye og eksotiske)
  Tusind tak for den rigtig fine og udførlige opskrift på sylte. Den vil jeg helt klart prøve. Efter jul.....
  Lækre klejner også. Og så mange.
  Du er altså fantastisk, vil jeg gerne have lov at gentage.

  God aften dig og Max.

  SvarSlet
 3. Hahaha, ja, man skal lære så længe man lever og af erfaring bliver man klog :D
  Jeg tror rigtigt mange, har lavet den bummert, at tage en helt hvidløg for at være et fed - har da hørt om det før :)
  Men en hel uge på køkkenbordet... Føj for den! Godt jeg ikke har brevsprække i døren ;o)
  Jeg elsker dine historier fra hverdagen, MorKaren. Tak for denne, den var god.

  SvarSlet
 4. Mums dine klejner ser lækre ud : ) og hjemmelavet sylte har jeg aldrig prøvet at lave, dog laver jeg surrip, som ligner lidt. Elsker din historie Tak for det dejligt grin.
  Du spurgte til Gammeldags hvid kål, det er sønderjysk, og ingen jul uden. Man koger hvidålen, presser så meget vand ud som overhovedet muligt, hakker det. puttes i fryseren til det skal bruges. Det optøs laaangsom i en gryde, sammen med godt med smør og noget fløde, salt og peber. Det smager bare så godt. hvis det skulle være kunne jeg nøjes med gammeldags hvidkål og sovsen tihi…

  SvarSlet
 5. Hvor ser det bare lækkert ud - både klejnerne og sylten. Sjovt historie, dejligt du ville dele den med os. :-).

  SvarSlet
 6. Det ser lækkert ud. Herlig historie med hvidløgen. :-)
  Stort tillykke med fødselsdagen idag.

  SvarSlet
 7. Sikke en fantastisk historie om dit første forsøg. Din beskrivelse af arbejdet med grisehovederne er dog for udførlig efter min smag :-)

  SvarSlet
 8. Mums hvor ser det bare lækkert ud....jeg bliver helt lækkersulten:-))
  Sjov historie med hvidløgene....den vil blive husket.
  Kh. Lise

  SvarSlet
 9. Så det kan bli! :) Årets sylta kommer säkert att bli uppäten! Jag önskar dig och Max en God Jul!

  SvarSlet